Spielberg összegezte a tudományos-fantasztikus filmek műfaját és megalkotta a Ready Player One című filmet, ami végre pontot tehet egy több évtizede kerengő ostobaság kálváriájának végére. Több évtizede beszélik, fel-felröppen, az az okoskodás, népi konyhapszichológia, hogy azok a gyerekek akik a Tom&Jerry rajzfilmet nézik, nagyon buták lesznek, mert azt hiszik, hogy a konfliktusokat csak agresszióval lehet megoldani és össze fogják keverni a valóságot a rajzfilmben látottakkal. Mivel a rajzfilmfigurák egymást gyakran feldarabolják, kilapítják, szakadékba lökik stb… majd a következő jelenetben újra teljes valójukban jelennek meg, ezért majd a gyerekek azt fogják hinni, hogy ha a testvérüket, társaikat, lapítják ki, darabolják fel, lökik szakadékba, nem baj ,mert nem lesz huzamosabb ideig bajuk, mint a Tom&Jerryben, a következő jelenetben sérülés nélkül jelennek meg újra.

 

A Ready Player One című filmben végre felszínre kerül, hogy a képernyő előtt, videojátékokon felnőtt generációk nem hogy nem vesztek el a valóság és a videójátékok határában, de sokkal inkább és sokkal pontosabban tudják azt, hogy mi a valóság és mi az ami csak a képernyőn él.

 

2044-ben sivár lett a világ. A megmaradt emeletes házak vázába illesztett lakókocsik, lakó-alkalmatosságban élnek az emberek, eseménytelenül és ingerszegény környezetben. Egyetlen jó lehetőségük a virtuális valóság, ahol bármit megtehetnek és bármik lehetnek. A felszerelés, amellyel a virtuális valóságba lehet lépni azonban nagyon drága. A valós életben így többen vannak akik eladósodnak és ha valaki eladósodik, akkor jönnek a behajtók és akár egy olyan behajtó táborba is kerülhetnek az eladósodottak, ahol az életüket is elveszthetik, mint ahogyan ez meg is történt a női főhős édesapjával.

 

Az író Ernest Cline 2011-ben írta meg a történetet, ami szerintem egy reflektálás is lehet a 2008-as nagy gazdasági világválságra. Amire nagyon kíváncsi voltam, mielőtt megnéztem a filmet az az, hogy hogyan használják majd ki azokat a „végtelen lehetőségeket”, amelyeket a virtuális valóság biztosít egy egyébként teljesen reményvesztett, disztópikus társadalom számára. És nem csalódtam!

 

A kis kulcstartó méretű tárgyak, amelyek eldobásra közlekedési járművekké változnak, vagy a tánc három dimenzióssá, „levegőben lebegővé” tétele olyan eszközök amelyek megteremtik a fantázia világ „valószerűségét” és „nagyszerűségét” is, lenne kedvünk nekünk is egy ilyen virtuális valósághoz.

 

Azt, hogy Spielberg összegezte a tudományos-fantasztikus film műfaját úgy értettem, hogy a Ready Player One-ban felvonul szinte minden. A virtuális valóság természetesen megidézi a Mátrixot, amin keresztül a Platóni barlanghasonlat van jelen a filmben, de most nem filozófiai kérdésfelvetésként, a szereplők, nagyon jól meg tudják különböztetni és felhasználni céljaik elérésében azt hogy mi valóság és mi a virtuális világ. Például a főhős csak úgy tudja megmenteni a női főhőst a való életben, hogy ha a virtuális valóságban szereplő avatarját lelövi. Felvonul a filmben kiemelt statisztaként king-kong és a Jurassic Park dinoszaurusza, Godzilla, de viccből megídézték még az Alient is, számtalan kellék, helyszín és szituáció más sci-fi, fantasy filmből, de mindegyik a helyén, mindegyik megfelelő mértékben és egyik sem zavarja az összképet, a történet előrehaladását, a karakterek valószerűségét, hiszen egy elképzelt világban egy virtuális valóságban játszódik a cselekmény nagy része, szinte biztos, hogy emblematikus filmszereplők is részei ennek és ezt Spielberg nagyszerűen koordinálta.

 

A történet pedig egy kincskereső kalandfilm. A főhősnek meg kell találnia három kulcsot, ahhoz, hogy „megmentse a világot” és ehhez az eszét, intelligenciáját is használnia kell. Egy különleges csavar a film végén a harmadik kulcsnak a megtalálása, ami egy „régi” számítógépes játékban lett elrejtve. Itt Spielberg megmutatja azt is, hogy egy Commodore 16 alatti grafikával rendelkező videó játékban is majdhogynem ugyanúgy „új világot lehetett találni”, mint a virtuális valóságban. Tisztelgés ez a számítástechnika vagy a video játékok őskorszaka előtt, ami pár évtized alatt hatalmas utat járt be, mindenkinek ajánlom a filmet!

 

 

(A képek illusztrációk)

 

Mi inspirál minket?

“Ne kövesd a trendeket! Ne hagyd, hogy a divat kisajátítson téged, te döntsd el, mi vagy, és mit akarsz kifejezni azzal, ahogyan öltözöl, ahogyan élsz!”

Gianni Versace 

Miért gondoljuk azt, hogy jól érezheted magadat az oldalunkon?

Mert rendszeresen megjelenő bejegyzéseinkkel arra irányítjuk a figyelmünket, hogy a lehető legjobb tartalmakat készítsük el neked.