Kétség sem férhet ahhoz, hogy az egyetemi díszöltözetek között a talár a leginkább ismert. Tanévnyitó, tanévzáró vagy doktoravatás alkalmával az avatandó doktorok, a rektor és a dékánok viselik. Magyarországon 1635-ben a Nagyszombati Egyetemen kezdtek el talárokat használni. A honi első talárok mintája a jezsuita rendi ruha volt. Magyarországon a rendszerváltás után már a diplomázó hallgatók is viselték az egyetemi díszruhát. Az Egyesült Államokban fontos szerepe van annak, hogy a bojtot melyik oldalon viseli a hallgató, illetve a különböző színek, különböző oktatási fokozatokat is jelöli.

talár


Hosszú évszázadokra nyúlik vissza a talár története. Az alkalmi ruha viselése ugyanúgy mint ahogyan az esküvőkön szokás, a diploma vagy éppen a doktori tanulmányok befejezésével is arra szolgál, hogy megkülönböztessük a hétköznapoktól a fontos napokat.

 

Talárt keresel? Van végzős diák, vagy hallgatói önkormányzat tagja az ismerőseid között?

A tizenkettedik, illetve a tizenharmadik században kezdett kialakulni, hogy ezen a fontos, mérföldkőnek tekinthető napon a diákok és a tanárok egyaránt ünnepi ruhát és sapkát viseltek. A tudósok a hosszú ruhájukat kapucnival viselték. A középkorban Oxford és Cambridge ismert egyetemein betiltották az iskolában a „túlzott ruha” viselését és az egység megteremtése érdekében mindenki számára kötelezővé tették, hogy az ünnepségeken hosszú ruhákat viseljenek. A tizenötödik században jött divatba ilyen ünnepek során viselt kalap.

 

TALÁR – Tervezzünk az egyetemednek / főiskoládnak közösen egy talár sapkát!

A legtöbben úgy gondolják, hogy talár négyzet alakú formája a könyv formáját idézi meg. A stílusa elfogadottá vált és népszerű maradt az oktatási intézményékben, mind a mai napig. Az 1950-es évektől kezdődően kezdett kialakulni a különböző színek használata. A talár sapka és a hosszú ruha évszázadok óta fontos kelléke a felsőoktatásban végzett hallgatóknak!

 

Az elmúlt években több alkalommal készítettünk sikeresen talárt egyetemek / főiskolák számára!