Férfi kalap viselése kérdésben a legfontosabb, hogy tudjuk azt, hogy a kalapot viselni kell! A kalap egyedi stílust biztosít viselőjének, eleganciával ruházza fel a viselőjét a szürke, rohanó hétköznapokban ezáltal egyfajta vagányságot is biztosít.

Akkor lesz a férfi kalap viselése nagy mértékben javító hatású a megjelenésünkre, hogy ha a választott kalap illik hozzánk, a ruhatárunkhoz, a környezetünkhöz. Ahhoz, hogy a lehető legjobb darabot válasszuk, néhány dologra mindenképpen oda kell figyelnünk!

 

  • A kalap anyaga
  • A kalap formája
  • A kalap mérete
  • A kalap minősége
  • A kalap ára

Férfi kalap viselése – Alapanyag

 

Nagyon sokféle anyagból készülhet kalap, ez lehet szövet, parafa, műanyag, hab és csak a fantázia szab határt a műalkotásoknak. Európában a legismertebb növényi rostokból készült darab a szalmakalap. Klasszikus kalapokat bőrből, vagy nemezből sajtolva készítik.

A fenti videóban Schilling Kolos mutatja be a munkája során felhasznált alapanyagokat. Európai kalapgyártók kétféle alapanyagot használnak. Az egyik kalap alapanyagot kalaptompnak hívják, a másik kalap alapanyagot caplinenak hívják.

Férfi kalap viselése – Forma

 

A kalap forma rendkívül fontos. Annak érdekében, hogy a megjelenésünk nagy mértékben javuljon a kalap viselése után, a fejformánkhoz illő, megfelelő formájú kalapot kell választanunk. Ebben segítségünkre lehet, hogy ha egy stylisttal közösen választjuk ki a megfelelő kalapot.

Kalapformának nevezzük a keményfából készült, emberfej nagyságú és alakú tömör fát, amelyet a kalapkészítők arra használnak, hogy a kalapot formálják, vasalják segítségével. Kalapformának nevezzük még a kalap divat szerint változó formáját is.

Férfi kalap viselése – Méret

 

A ruhacentit a homlokunkon ott kell a fejünkön körbe tekerni, ahol a kalapot viseljük. Figyeljünk oda, hogy a centi a fülünk fölött legyen és arra, hogy hátul is fejközépen legyen.

Ahhoz, hogy elegánsak legyünk, akkora méretű kalapot kell viselnünk, amekkora pontosan illeszkedik a fejünkre. Ha a centit ott tekertük körbe a fejünkön, ahol a kalap vagy a sapka illeszkedik, akkor amennyi centimétert mértünk, akkora méretű sapkára, kalapra van szükségünk.

Férfi kalap viselése – Minőség

 

A legmagasabb szintű minőség az, amikor egy igazi kalapos mester, egyedi megrendelésre készít el egy új kalapot, ami teljes egészében a megrendelő egyéniségének megfelelően készül el. Egy ilyen egyedi kalap megéri a befektetett pénzt.

Ma már azonban, a kalap divat egyre inkább széles körben történő elterjedésének köszönhetően arra is lehetőségünk van, hogy egy-egy minőségi darabhoz hozzájussunk, egyedi gyártás nélkül is.

 

Férfi kalap viselése – Ár

Van lehetőség arra, hogy pár ezer forintért vásároljunk magunknak kalapot, de igen nagy a valószínűsége annak, hogy nem fogjuk gyakran viselni. Nem véletlenül népszerű a kalap a hírességek körében.

Egy igazi, megfelelő alapanyagból készült Panama kalap például a forma elveszítése nélkül nagyon jól bírja a gyűrődést. A minőségnek, az eleganciának meg kell adni az árát!