A SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 betegséget okozó pandémia alapjaiban változtatta meg az életünket. A járvány első esetét 2019 decemberében a kínai Vuhan városban fedezték fel. A járványt az Egészségügyi Világszervezet 2020. március 11-én világjárvánnyá nyilvánította. Magyarországon március 11-én országos vészhelyzetet vezettek be.

Koronavírus idején a bezártság óráiban elérkezett az ideje annak, hogy a hosszú ideje halogatott feladatainkat elvégezzük. Ez az időszak alkalmas lehet arra is, hogy az eddig meg nem valósított kreatív ötleteinken dolgozzunk és létrehozzuk őket.

 

Schlosser Attila kutyakozmetikus, profi kutyakiállító és Schilling Kolos stylist, kalaptervező közös alkotásának köszönhetően jött létre a kép, amelyen a különböző kalapokat viselő Schwarenberg Tacskó kennel kutyát látható.

 

Az alkotók a felelős háziállat tartásra és az állatvédelemre szerették volna felhívni a figyelmet és egyben szorgalmazni, hogy ha állatvédelemmel foglalkozó szervezeteket támogattunk, akkor ne feledkezzünk meg a támogatásról a világjárvány idején sem.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztató oldalán olvashatjuk, hogy a felelős állattartók milyen módon készülhetnek a váratlan helyzetekre annak érdekében, hogy háziállataikat biztonságban tudják.

 

 

Házi karantén elrendelése esetén:

 

Az állatok napi ellátása alapvetően biztosítható házi karantén esetén is, de elővigyázatosságból érdemes a megszokott tápokból kicsit többet beszerezni, hogy legyen tartalék.

 

Tartós beteg vagy speciális tápszert igénylő állat esetén szerezzünk be minél hosszabb időre gyógyszert és speciális tápot.

 

Miután a házi karanténból személyek nem, vagy csak korlátozottan mozdulhatnak ki, az esetleges sétáltatás lehetőségét előre egyeztessük barátokkal, ismerősökkel, természetesen a mindenkori járványügyi szabályok betartása mellett.

 

Megfelelő mennyiségű alomanyag és tisztítószer beszerzéséről is gondoskodni kell, amennyiben a sétáltatás egy ideig nem kivitelezhető.

 

A rendszeres szellőztetés az emberek és az állatok számára egyaránt fontos.

 

Az állattartók kövessék figyelemmel az állatorvosi rendelők közleményeit! Kedvenceiket csak indokolt esetben vigyék orvoshoz, ekkor is kérjenek időpontot. Kisebb problémák esetén inkább telefonon kérjék ki az orvos véleményét, a halasztható ügyeket (pl. ivartalanítás) halasszuk el.

 

Kórházi karantén elrendelése esetén:

 

A felelős állattartónak érdemes előre átgondolnia, hogy tartós távollét esetén hogyan tudja kedvence ellátását biztosítani.

 

Egyeztessenek előre családtagokkal, szomszédokkal, barátokkal, hogy tudnak-e ilyen helyzetben segíteni. Az ellátás történhet akár az állat tartási helyén – amennyiben ezt a járványügyi előírások lehetővé teszik – vagy a segítő személy lakhelyén, környezetében.

 

Egyedülálló személyek esetében felmerülhet az a lehetőség is, hogy az állattartó lakhelye szerinti önkormányzat bevonásával biztosítják a kedvencek ideiglenes elhelyezését. Az önkormányzatoknak célszerű előre felmérniük azon civil önkéntesek körét, akik ilyen helyzetben bevonhatók.

 

A környékbeli állatmenhelyeknél is érdeklődhetnek, hogy adott esetben tudnak-e segíteni az ideiglenes elhelyezésben.

 

Az állat oltási könyvét, esetleges gyógyszereit, az adagolási információkat, orvosi feljegyzéseket célszerű összekészíteni és könnyen elérhető helyen tartani.